Vår gelato
Uppstart av lokalproducerad gelato på Christineholm
Om projektet
Christineholms gård i Nyköpings kommun startar nu upp lokal produktion av hantverksmässigt tillverkad gelato. Mjölken kommer från lokala ekologiska mjölkgårdar, och smakerna inspireras av svenska råvaror såsom lingon, rabarber och fläder.
I projektet ska de starta upp produktionen på gården, och de säljer glassen under namnet ”Vår gelato”.
Projektet sker i samarbete med Rosteriet Nyköping AB.
Projektet pågår under 2025-2026.
Sörmlands Nyheter skriver om projektet i en artikel (september 2025).
På Christineholm pågår utveckling av ett företagskluster. Bland annat bedrivs en innovativ förstudie om sveriges första (?) kaffeböneodling, och så har gården genomfört en förstudie om utvecklingen av en livsmedelshub.
Foto (stora bilden): Johan Landquist Luxemburg

Projektgruppen: Johan Landquist Luxemburg, Veronka Landquist Luxemburg, Karin Wachtmeister, Johan Wachtmeister. Foto: Johan Landquist Luxemburg
OM PROJEKTET
”Projektet etablerar en gelatoproduktion på Christineholm som möjlig förädling av ekologisk mjölk och andra lokala produkter, i samverkan med redan etablerade aktörer”
Varför prioriterades projektet?
LAG fattade beslut om projektet på möte den 25 september 2025.
Motivering kommer.

Om projektet
Projektet inväntar beslut av Jordbruksverket
Projektet är prioriterat av Leader Sörmlandskustens styrelse. Inväntar belsut från Jordbruksverket.
Projektet genomförs
2025-2026
Projektägare
Christineholm Förvaltning AB
Syfte och mål
Syfte: att stärka den lokala livsmedelsförädlingen och bidra till sörmlands livsmedelsstrategi.
Mål: att starta upp en lokal produktion av hantverksmässigt tillverkad gelato på Christineholm
Om finansiering
Beviljat stöd i landsbygdsprogrammet
300 000 kr
Total projektbudget
750 000 kr
Stödandel: 40 % projektstöd till företag
Ingående EU-medel har beviljats ur:
Landsbygdsfonden
Stödet från landsbygdsprogrammet består av finansiering från EU och staten.
