Förstudie: Hydroponisk kaffeodling

Förstudie om möjligheten att odla kaffe i Sörmland

Om förstudien

En kopp Sörmländskt kaffe i koppen?

Under 2025 och 2026 ska ReEnvision AB göra en förstudie för att utreda möjligheterna att odla kaffe i hydroponisk odling i Sörmland. Förstudien innefattar att testa och dokumentera hydroponisk kaffeodling i en pilotanläggning, utföra marknads- och lönsamhetsanalys, ta fram en budget och olika scenarier för kommersiell implementering, involvera experter och rådgivare, analysera hållbarhet och cirkularitet.

Testverksamheten ska bedrivas i Nyköpings kommun.

OBS. Projektet är prioriterat av Leader Sörmlandskustens styrelse och inväntar beslut från Jordbruksverket.

 

FÖRSTUDIEN

 ”Om det visar sig att det finns lönsamhet och teknologin tillåter detta så är nästa steg att starta en större odling och skapa
en hållbar kaffeodling i Sverige.”

Varför prioriterades projektet?

Hydroponisk kaffeodling är en innovativ och nytänkande metod som ännu inte har testats kommersiellt i Sverige. Genom att undersöka möjligheterna för lokal kaffeproduktion minskar beroende av importerade livsmedel, samtidigt som projektet utforskar energieffektivitet, cirkularitet och resursoptimering. Denna förstudie kan även öppna upp för nya användningsområden för hydroponiska system inom andra grödor och stärka lokal livsmedelsproduktion.

Projektet är väl förankrat lokalt med aktörer som Christineholm , Almi Sörmland och Katec och bygger på samverkan mellan flera sektorer.

 

Om projektet

Projektet inväntar beslut av Jordbruksverket
Projektet är prioriterat av Leader Sörmlandskustens styrelse. Inväntar belsut från Jordbruksverket.

Projektperiod
2025-2026

Projektägare
ReEnvision AB

Projektledare
Rashma Randeniye

rashma@reenvision.se

Syfte och mål

Syfte: Projektets syfte är att undersöka möjligheterna för hydroponisk kaffeodling i Sverige, med fokus på kommersiell lönsamhet, hållbarhet och potentialen att skapa fler arbetstillfällen på landsbygden.

Mål: Projektets mål är att ta fram en förstudierapport som beskriver möjligheterna, riskerna och utmaningarna md hydroponisk kaffeodling. Rapporten ska också utvärdera en pilotanläggning och ge underlag för eventuell framtida kommersiell odling.

Om finansiering

Beviljat projektstöd i landsbygdsprogrammet
94 000 kr

Övrigt offentligt stöd (Almi)
60 000 kr

Privat
66 000 kr

Total projektbudget
220 000 kr

Stödandel: 70 % projektstöd till företag. Den högre stödnivån motiveras av att projektet är en utvecklingsinsats med osäker marknad, hög risk och höga initiala kostnader. En hög stödandel är motiverat för att kunna genomföra förstudien. 

Ingående EU-medel har beviljats ur:
Landsbygdsfonden

Stödet från landsbygdsprogrammet består av finansiering från EU och staten.