Trosaby musteri
Trosaby Mellangård, den natursköna gården i hjärtat av vår landsbygd, har initierat ett ambitiöst projekt för att utveckla en hållbar och diversifierad verksamhet med fokus på produktion och förädling av ekologiska frukter och bär. Projektet syftar till att stärka den lokala ekonomin, minska matsvinnet och främja hållbar matproduktion genom att etablera ett lokalt musteri.
Om projektet
Syftet med projektet är att utveckla Trosaby Mellangård till en hållbar och diversifierad verksamhet som producerar och förädlar ekologiska frukter och bär till must, saft och sylt.
Målet med projektet är att uppföra en 70 m2 stor isolerad byggnad och utrusta den med en musteriutrustning för pressning och pastörisering av frukt, installera el och vatten samt avsätta plats för lager av frukt och förädlade produkter. Målet är också att marknadsföra musteriet genom en ny hemsida och genomföra ett evenemang i mustning och provsmakning.
Aktiviteterna i projektet är eget arbete i form av markförberedelser, byggnationer, införskaffande av byggnadsmaterial, montering av fast inredning så som musteriutrustning och belysning, köp av tjänst för el och VVS, samt marknadsföringsinsatser och samverkan med föreningar, näringsliv och andra mathantverkare.
Projekt
”Med leaderstödet kan vi realisera vår dröm om ett eget musteri och lagerhållning”
LAG:s beslutsmotivering
Projektet bidrar till insatsområdet Lokal Mat. Genom att etablera ett lokalt musteri kan förädlingen av lokalt odlad frukt öka avsevärt, vilket skapar nya möjligheter för småskaliga odlare att nå marknaden med sina produkter. Detta leder inte bara till en minskning av matsvinnet genom att ta vara på överflödig frukt, utan också till att lokalbefolkningen får tillgång till färsk, härodlad must och saft. Musteriet blir en central punkt för samarbete mellan odlare, mathantverkare och konsumenter, vilket stärker den lokala ekonomin och främjar hållbar matproduktion. Dessutom skapar projektet nya arbetstillfällen inom förädling och hållbarhet, vilket ytterligare bidrar till en levande och landsbygd.
LAG:s beslutsmotivering
Projektet bidrar till insatsområdet Lokal Mat. Genom att etablera ett lokalt musteri kan förädlingen av lokalt odlad frukt öka avsevärt, vilket skapar nya möjligheter för småskaliga odlare att nå marknaden med sina produkter. Detta leder inte bara till en minskning av matsvinnet genom att ta vara på överflödig frukt, utan också till att lokalbefolkningen får tillgång till färsk, härodlad must och saft. Musteriet blir en central punkt för samarbete mellan odlare, mathantverkare och konsumenter, vilket stärker den lokala ekonomin och främjar hållbar matproduktion. Dessutom skapar projektet nya arbetstillfällen inom förädling och hållbarhet, vilket ytterligare bidrar till en levande och landsbygd.
Om projektet
Projektperiod
2024-05-26 till 2025-09-30
Projektägare
Projektägare här
Projektledare
Tomas Wirmark
073-6849169
trosabymellangard@gmail.com
Webb och sociala medier
Facebook
Webbplats
Youtube
Om projektet
OBS: Projektet är endast prioriterat av Leaderområdet. Pga långa handläggningstider på Jordbruksverket väntas det formella beslutet fattas hösten 2024.
Projektet har fastställt ett stödbelopp på 499 045 kr, varav projektstödet utgör 199 618 kr och egen privat finansiering 299 427 kr. En stödandel på 40 % är motiverad och välgrundad då det säkerställer ekonomisk hållbarhet, effektiv användning av offentliga medel, riskdelning och stimulans av ytterligare privat finansiering.
Om finansiering
Beviljat leaderstöd
199 618 kronor
Privat medfinansiering
299 427 kronor
Total finansiering
499 045 kronor
Leaderstödet består av finansiering från EU och staten
Ingående EU-medel har beviljats ur:
Landsbygdsfonden