Dans som integration

Ett integrationsprojekt i Oxelösund där dansen blev vägen till gemenskap, självförtroende och nya möten.

Om projektet

Dans som integration var ett Leaderfinansierat projekt i Oxelösund som pågick mellan 2020 och 2021. Syftet var att motverka utanförskap bland ungdomar i utsatta bostadsområden genom att erbjuda gratis danslektioner kombinerat med ett utvecklingsprogram.

Projektet drevs av den nystartade föreningen Dans Oxelösund Nyköping och fungerade som en trygg och kreativ mötesplats för barn och unga. Genom dansen – som ett universellt språk – stärktes deltagarnas självkänsla, gemenskap och förståelse för det svenska samhället. Många av ungdomarna hade inte tidigare hittat sin plats inom traditionella fritidsaktiviteter.

Verksamheten byggde på bred samverkan med bland annat Oxelösunds kommun, skola, socialtjänst, näringsliv och ideella krafter. Projektet nådde över 250 deltagare och bidrog till ökad integration, stärkt lokal identitet och flera arbetsförmedlingar.

Dans som integration blev ett uppskattat och uppmärksammat initiativ, där dansen visade sig vara en stark kraft för social förändring.

Citat

”Dansen blev ett språk där alla kunde mötas – vi såg ungdomar växa, hitta sin plats och känna stolthet.”
– Johan Bergvall, projektledare för Dans som integration

LAG:s beslutsmotivering

Föreningen Dans Oxelösund Nyköping har på ett särdeles sätt visat att de kan involvera och engagera en bred grupp av ungdomar, med flera olika etniciteter till en meningsfull fritidsaktivitet. Johan Bergvall anser LAG vara en unik resurs för Oxelösund att fånga upp personer som riskerar att hamna i utanförskap. De stöd och engagemang som flertalet personer och företag visat för konceptet pekar på att det finns både intresse och en möjlighet att bygga upp en organisation och modell för ökad integration som går att sprida till fler samhällen. Alla tre sektorer får ökad kunskap om mångfaldsarbete. Deras grepp att involvera Manpower i jobbsökarskolan ser LAG stora förhoppningar till att bidra med flera nya arbetstillfällen

Om projektet

Projektperiod
2020-2021

Projektägare
Föreningen Dans i Oxelösund och Nyköping

Projektledare
Johan Bergwall

Webb och sociala medier
Facebook
Webbplats
Youtube

Om projektet

Syftet med projektet är att främja integration av nyanlända barn och ungdomar samt främja socialt entreprenörskap.

Målet med projektet är att aktivera barn och ungdomar i fritidsaktiviteter, påverkan genom ökad kunskap och nätverkande kring socialt entreprenörskap samt ta fram och marknadsföra en metodbeskrivning av integration.

Aktiviteterna i projektet är projektledning, coachning, rådgivningstjänster, workshops, praktikplatser och marknadsföring.

Om finansiering

Beviljat leaderstöd
682 658 kronor

Offentlig medfinansiering
LAG-pott 336 235 kr

Privat medfinansiering
Sörmlands Sparbank 91 000 kronor

Total finansiering
1 109 893 kronor

Leaderstödet består av finansiering från EU och staten
Ingående EU-medel har beviljats ur:
Landsbygdsfonden