Rhoo musteri
Lokalt förädlade frukt och bär i ett nyöppnat musteri
Om projektet
Under 2025 slog Renée och Henrik Öqvist upp portarna för Rhoo musteri, på Kallfors gård utanför Järna i Södertälje kommun. Här ska de utveckla en året-runt verksamt musteri och förädling av frukt och bär. De har fått projektstöd för att utveckla sin musteriverksamhet.
Projektet möjliggör att korta livsmedelskedjan, då lokala odlare och privatpersoner kan musta sin frukt hos musteriet. I projektet samarbetar Rhoo musteri AB med Kallfors kök (Golfklubben) där fastighetsägaren har anpassat en fd. stallbyggnad för verksamheten.
Projektet pågår under 2025-2026.
OM PROJEKTET
”Projektet ger oss potential att kraftigt öka både volym och räckvidd, samtidigt som vi bidrar till lokal livsmedelsproduktion och nya samarbeten i regionen”
Varför prioriterades projektet?
LAG bedömer att projektet har en stark lokal förankring och svarar mot ett tydligt identifierat behov av ökad kapacitet för förädling av lokal frukt, särskilt utanför den traditionella mustsäsongen. Genom att etablera ett året-runt-musteri skapas en konkret och långsiktig lösning som stärker livsmedelsberedskap, minskar svinn och bidrar till utvecklingen av en hållbar lokal dryckeskultur.
Projektet bedöms även ha god potential att skapa bestående effekter genom affärsutveckling, arbetstillfällen och fortsatt samverkan med aktörer som Sörmlands Äppelodlarförening, lokala restauranger och matkluster. Projektet har ett tydligt affärsfokus kombinerat med samhällsnytta, bidrar till flera mål inom Leader Sörmlandskustens strategi – särskilt ökad tillgång till lokal mat, stärkt lokal ekonomi och hållbar landsbygdsutveckling.

Om projektet
Projektet inväntar beslut av Jordbruksverket
Projektet är prioriterat av Leader Sörmlandskustens styrelse. Inväntar belsut från Jordbruksverket.
Projektet genomförs
2025-2026
Projektägare
FGZ Förvaltning AB
Projektledare
Henrik Öqvist
Syfte och mål
Syfte: Projektets syfte är att tillvarata lokala frukter och bär som annars riskerar att gå till spillo, samt att erbjuda hållbara, närproducerade drycker året om. Genom att erbjuda mustning och dryckesproduktion till både privatpersoner och kommersiella aktörer stärker projektet den lokala matkedjan och bidrar till genomförandet av Sörmlands livsmedelsstrategi.
Mål: Projektets mål är att utrusta en lokal med ett år-runt-öppet musteri med kapacitet för både mustning och produktion av cider och kolsyrade drycker. Projektet mål är också att inreda en del av lokalen som gårdsbutik för försäljning av de egna produkterna som marknadsförs via en hemsida.
Om finansiering
Beviljat stöd i landsbygdsprogrammet
200 000 kr
Total projektbudget
500 000 kr
Stödandel: 40 % projektstöd till företag
Ingående EU-medel har beviljats ur:
Landsbygdsfonden
Stödet från landsbygdsprogrammet består av finansiering från EU och staten.
